Az avatár adta lehetőségek

az avatár

Az Avatár című filmet a legtöbben ismerik. Az avatár szót önmagában persze jóval 2009 előtt is használták már, például keleten, és használják napjainkban a filmen kívül is. A szanszkrit avatára kifejezés a hindu istenek földi megtestesülését jelenti. Ma pedig számítógépes azonosulást, játékot, a virtuális térben testet öltést is.

Képesek-e egy avatár megváltoztatni a gondolkodásmódunkat és cselekvésünket?

A virtuális világokban, például a videojátékokban és az online közösségekben szerzett tapasztalatok befolyásolhatják viselkedésünket a való világban – mondja Jesse Fox, a Stanford kutatója. Az avatárok megváltoztathatják az étkezési, vagy testmozgásra vonatkozó szokásainkat, sőt akár viszonyulásunkat is a másik nemhez, mondja Christine Blackman.

Ha látnál önmagadról egy digitális képet, amint egy virtuális futópadon futsz, több kedved lenne elmenni egy valódi edzőterembe? Valószínűleg igen egy Stanford-tanulmány szerint, amely azt mutatja, hogy a személyre szabott avatárok motiválhatják az embereket többek között a testmozgásra, és a helyes étkezésre. Sőt, nagyobb valószínűsége annak, hogy utánozni fogod egy avatár viselkedését a való életben, ha úgy néz ki, mint te – mondta Jesse Fox, a Stanford Virtuális Emberi Interakció Labor kutatója és a Kommunikációs Osztály doktori jelöltje.

Kutatása során a résztvevők digitális fényképeit használta személyre szabott avatárok létrehozására. A virtuális birodalomba való belépéshez egy sisakot használt, mely képernyőt tartott a viselő szemei elé. Aki a sisakot felvéve azonnal egy digitális térbe, szobába kerül, ahol egy teljesen új világ veszi körül, akár egy videójátékban. A sisakok infra szenzorokkal figyelik a fejmozgást, és mozdítják a fejjel a szem elé vetített képet.

Az avatár és hasonlóság

Fox első tesztjén néhány résztvevő feltette a sisakot, és látta, hogy avatárja fut a futópadon. Mások azt látták, hogy lézengenek a virtuális szobában, vagy láttak egy futó avatárt, amely nem a sajátjuk volt, és nem is volt ismerős. A kutató egy nappal a vizsgálat után felvette a kapcsolatot a résztvevőkkel, és az elbeszélések alapján megállapította, hogy azok az emberek, akik látták, hogy saját avatárjuk fut, nagyobb valószínűséggel edzettek miután elhagyták a laboratóriumot, mint azok, akik látták, hogy valaki más fut, vagy magukat csak lézengeni látták a virtuális szobában. Valójában azok, akik futást figyelték, átlagosan egy teljes órával voltak képesek többet edzeni, mint a többiek. Futottak, fociztak vagy edzőteremben voltak, “utánozták az avatárjuk viselkedését”, mondta Fox.

Egy másik teszt során egyes résztvevők a helyükön futottak, miközben figyelték avatarjuk vékonyodását, mások álltak, és figyelték, hogy avatárjuk testesedik, mások pedig egy ismeretlen avatárt láttak karcsúsodni, vagy hízni. Azok a résztvevők, akik a saját avatárjuk változásának voltak szemtanúi – akár vékonyabbak, akár testesebbek -, szignifikánsan a gyakoribb edzés felé mozdultak, mint azok, akik egy ismeretlen avatárt láttak. A résztvevők azokra a személyre szabott avatárokra is reagáltak, amelyek teste karcsúsodott, amikor sárgarépát evett, vagy hízott, amikor édességet fogyasztott. A férfi résztvevők utánozták az avatárt, és több édességet ettek, de vélhetően a nemi különbségek miatt a női résztvevők kevesebb édességet fogyasztottak.

Mire jó egy avatár?

Fox szerint a személyre szabott avatárok felhasználhatók az egészséges viselkedés motiválására. Például, ha valaki hosszú távú fogyókúrát tart, előveheti akár a mobiltelefonját, hogy nyomon tudja követni az előrehaladást azáltal, hogy a képernyőn látja az avatárja testét, annak változásait. A Stanford Egyetem más kutatásai szerint, melyek során virtuális világot alkottak, megfigyelték, hogyan viselkednek az avatárt készítő emberek. A karakterek lehettek fantáziaszerű, más fajhoz tartozók, de emberiek is. Több, mint 30 kísérlet azt mutatta, hogy azok az emberek, akik szebb kinézetű avatárt viselnek, nyitottabban közelednek másokhoz, és a való életben is magabiztosabbak, számol be Fromann Richárd magyar kutató.

Fromann szerint szerint az avatárokhoz fűzödő kapcsolat alapjában véve nem negatív, a szórakoztatás mellett funkciója lehet gyógyító hatású is. A valós életben előfordul, hogy egy bizonyos határon túl nem tudunk lépni, de a virtualitásban működő hatások nyomán átélhetjük, hogy lehet más megoldás, lehet más környezet, megszűnhet a megakadás. Megtanulhatunk új mintákat, láthatunk az eddig általunk ismerttől eltérő lehetőségeket. Az szerepjáték így lehet eszköz, amellyel jobbá tehetjük magunkat, a kapcsolatainkat, a társadalmat.

Fox beszámolója eredeti nyelven itt.

Ajánlott

Kapcsolódó irodalom és Gamification [HUN] (Facebook)

Spread the love

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top