Köznevelési stratégia 2021-2030

köznevelési stratégia

Egyre több pénz az oktatásra, javuló tanulói eredmények, nagyobb megbecsülés a pedagógusoknak

Köznevelési stratégia 2021-től 2030-ig. A kormány 08.26-án közreadta a következő évekre szóló köznevelési stratégia kivonatát, mely az EU-s tervezés érdekébenben készült.

A köznevelési stratégia szerint az oktatás célja

Általában úgy szokott lenni, mondhatni bevett szokás minden országban… Az oktatás célja a társadalom és ezen belül az egyén jólétének elősegítése, a társadalmi kohézió előmozdítása, a nemzeti összetartozás és identitás megerősítése. Ennek megfelelően fontos stratégiai cél a tehetséggondozás, a magyar oktatás versenyképességének, színvonalának erősítése, a felzárkóztatásra szoruló gyermekek oktatáshoz való hozzáférésnek további javítása, az innovatív és digitális fejlesztések mellett a nemzeti kultúra és identitás megőrzése is. 

2010 óta 796 milliárd forinttal több jut az oktatásra. A most induló tanévtől minden általános és középiskolai évfolyamon tanuló diák ingyen kapja a tankönyvet. 2010 óta háromszorosára emelkedett a gyermekétkeztetés kormányzati támogatása, és jelentősen nőtt a pedagógusok anyagi megbecsülése is, és megújult a Nemzeti Alaptanterv… igen, utóbbiról tuti mindenki hallott. A COVID-19 járvány alatt bevezetett digitális munkarend tapasztalatait és jó gyakorlatait a jövőben is fel kívánjuk használni.

Köznevelési stratégia 2021-2030

A széleskörű szakmai megalapozással született, tömör és jól áttekinthető köznevelési stratégia szerint: 

A köznevelés 2030-ban a nevelés és oktatás egyensúlyát megteremtő, méltányos közszolgálat, amely a felkészült és megbecsült pedagógusok közreműködésével, korszerű pedagógiai módszerek alkalmazásával és modern infrastruktúrával teszi lehetővé a magyar gyermekeknek, hogy felkészüljenek a XXI. század társadalmi, munkaerő-piaci, technológiai kihívásaira, megteremtve ezzel a nemzet hosszú távú fejlődésének alapját.

A stratégia 5 specifikus célkitűzést és azokon belül 14 beavatkozási irányt határoz meg, ezek közül kiemelendő az óvodai nevelés kiterjesztése, a pedagógusok felkészültségének, megbecsültségének növelése, az alulteljesítők és korai iskolaelhagyók arányának csökkentése, a digitális kompetenciák és az idegen nyelvi tudás fejlesztése, a köznevelési infrastruktúra színvonalának további javítása, valamint a Kárpát-medencei oktatási térség megvalósítása… irány a jövő.

Az Emmi 08.26-i közléséből.

Spread the love

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top