Pedagógia szak, “Ilyen tényleg van?”

pedagógia szak

A leghaszontalanabbnak vélt egyetemi képzések nem hivatalos leírásai, 2. rész

A Pedagógia kategorikusan bizony bölcsészettudományi szak. Pedagógia szakon az emberből nem lesz szakos tanár, sem szaktalan. Ellenben lesz (bachelor) BA fokozatú pedagógia (alap)szakos bölcsész, érthetően Philologist in Pedagogy.

Mi az a Pedagógia szak?

Magyarországon 2020-ban, mint sok más országban, rengeteg olyan egyetemi képzés van, amit rengeteg ember végez el, és még több ember tart teljesen feleslegesnek. Előbbi nem zárja ki utóbbit. A Pedagógia, mint egyetemi képzés az egyik ilyen haszontalannak vélt szak hazánkban. Sokszor úgy tűnik egy pedagógia szakos maga sem tudja, mihez kezdhet egy pedagógia szakos diplomával.

Ki gondolná, ki nem, a pedagógia kategorikusan bizony Bölcsészettudomány. Az alapképzési szak hivatalos neve nemzetköziesen Pedagogy, nem lehet szépen kiejteni. Ezen az alapképzésen, ha valaki elindul, készüljön fel arra, hogy páran meg fogják kérdezni a „…-Mivel foglalkozol? -Pedagógia szakos vagyok.” szóváltás után, hogy „… és milyen szakos vagy?”. Erre a kérdésre az egyetlen normális válasz „… hát mondom, hogy pedagógia.” az, amitől elkezdenek hülyének nézni, és lehet újra megkérdezik, vagy csak szó nélkül hagyják. Az igazság, hogy sajnos egy ped-es nem fog tudni mást mondani, mivel Pedagógia szakon az emberből nem lesz szakos tanár, sem szaktalan. Ellenben lesz (bachelor) BA fokozatú pedagógia (alap)szakos bölcsész, érthetően Philologist in Pedagogy.

Mi értelme van a Pedagógia szaknak, ha úgysem lehet vele tanítani?

A szak célja olyan pedagógiai szakemberek képzése, akik a társadalom, a kultúra, a tanulás és tanítás világát ismerik, átlátják, képesek oktatási-nevelési intézményekben, szakmai és civil szervezetekben, csoportok, egyének tanulását, fejlődését, fejlesztését segítő folyamatokhoz minőségi és felelős munkával hozzájárulni, olvasható a felvi.hu-n hivatalosan. Hozzáértők azt állítják, hogy a szakot elvégzett diplomások alkalmasak: iskolarendszerű és iskolarendszeren kívüli oktatási és nevelési feladatok ellátásának segítésére; oktatási ügyekkel foglalkozó szervezetekben, intézményekben, alapszintű pedagógiai szakképzettséget igénylő feladatok ellátására.

Pedagógia szaknak otthont adó intézmények

Különböző híres, akár hírhedt egyetemek vállalják, mondhatni bírnak a kellő potenciállal, hogy a Pedagógia szakot elindítsák 2020-ban. Ilyen felsőoktatási intézmények például: 

Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Kar | Eötvös Loránd Tudományegyetem Pedagógiai és Pszichológiai Kar | Eszterházy Károly Egyetem Pedagógiai Kar | Pécsi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar | Szegedi Tudományegyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar | Kodolányi János Egyetem | Nyíregyházi Egyetem | Pannon Egyetem Modern Filológiai és Társadalomtudományi Kar | Wesley János Lelkészképző Főiskola

Ha már szakos tanár nem lesz, legalább…?!”, szóval specializációk

A Pedagógia szak bír azzal a csodával, hogy nem kötelezi a hallgatókat arra, hogy gyerekekkel foglalkozzanak…**** Nem! Aki pedagógiára jár, az bizony fog gyerekekkel foglalkozni. Természetesen jogos a kérdés, „minek megy valaki Ped-(BA)-ra, ha nem bírja a kölyköket?”, hát a választ senki sem tudja, de a kérdés megalapozott. Minden esetre a lehetőség megvan arra, hogy ne csak nevelési asszisztens lehess, ha ezt a szakot választod.

A Pedagógia szak általában 2-3 specializációs lehetőséget kínál a második év végén. Az egyik azoknak a hallgatóknak lehet vonzó, akik szeretik a gyerekeket, vagy valamilyen csoda folytán a képzés során megszerették őket. Belőlük lehet Gyerek-, és Diákcsoportok asszisztense, vagy valami ilyesmi. Másik bevett spec. azoknak, akik inkább a háttérben dolgoznak, és nem szívesen viszik vásárra a bőrüket aranyosnak tűnő, ellenben kannibálokat megszégyenítő vadsággal bíró, alacsony növésű lények megközelítésével, az Oktatásszervező, -fejlesztő pedagógiai asszisztens. Ezzel a specializációval kifejezetten lehet több esélye arra a hallgatónak, hogy a képzés után ne csak oktatási intézményekben, de akár vállalati szférában is megtalálja a helyét.

Harmadik lehetőség a specializációk terén pedig mostanság leginkább a Digitális oktatáshoz kapcsolódik, de volt már példa Kutatási asszisztenciára is, bár mindig kérdéses egyiknél-másiknál, hogy el tudja-e indítani az egyetemi kar, a jelentkezők és a létszám függvényében.

Mit is tud egy bölcsész a Pedagógia szak elvégzése után?

Első körben megismeri a pedagógiát, úgymint oktatás és nevelés világa. Felbátorodik azon, hogy kiismeri az iskolarendszert, és köszönőviszonyba kerül az Antropológia, Pszichológia és Azociológia tudományával. Alakulhat barátság is. Az oktatási intézmények működését egészen átláttja, emiatt amikor elmegy egy iskolába, csodálkozva néznek rá, mert okosat kérdez, és mert azt sem tudják, mi a fene az a nevelési asszisztens, vagy oktatásszervező, -fejlesztő. Ilyenkor persze el kell mondani, hogy „igen, van ilyen szak Magyarországon, stb…”. Egy gyakorlat során ezt követően jobb esetben nem a menzára küldik az illetőt ebédeltetni, ha szerencséje van a hospitálónak, még fejlesztésbe is bevonhatják. Tanítani nem valószínű, hogy fog, viszont összetéveszthetik a gyógypedagógussal, és mindenféle speciális esetekhez irányíthatják, amiktől bizony meg lehet lepődni.

Ha a végzett hallgató nem annyira az iskola világához vonzódik, a tudása nagyjából ugyan az marad, illetve lesz, mire záróvizsgázik. Érdeklődéséből adódóan persze pár kurzus által szert tehet olyan infókra, amik esélyt nyújthatnak számára különböző szervezeti egységeknél, cégeknél történő elhelyezkedésre. Persze igen gyakran ebben az esetben is el kell mondani, hogy tulajdonképpen mi is az a szak, amit elvégzett, mert a HR-esek sem ismerik. Bár vannak kifejezetten olyan esetek is, mikor pontosan az adott szaktudású személyeket keresik. Néha. Azt mondják.

Az ismert adatok

Ez a bejegyzés, cikk nem kifejezetten hivatalos, ezt mindenki tartsa szem előtt. Megpróbál kicsit szórakoztatóbb lenni, úgy is egy abszurdabb témát vizsgál. Azt lehet mondani például, hogy a Pedagógia szak utáni elhelyezkedési metódus is egy abszurd folyamat. Ez abban az esetben kifejezetten igaz, ha valaki el mer menni dolgozni egy iskolába. A tanárok béréről úgy is sokan hallottak, hát a ped-asszisztenseké is hasonló, talán kicsit még kevesebb, le sem érdemes írni, nem lehetne kiemelni annyira, hogy látható legyen a szövegben. Ellenben az oktatási természetű vállalati elhelyezkedés, esetleg tananyagfejlesztés egy sokkal élhetőbb bérezési képet mutathat.

DPR – felvi.hu – Pedagógia szak

Az ábra szerint 2018-ban az átlag havi bruttó jövedelem sokkal magasabb, mint a szabadbölcsész kollégáknak. Ez reményt adhat főként, ha azt is nézzük, hogy a fizetesek.hu szerint az oktatási szakemberek országos havi bruttó jövedelme manapság 400-430 ezer forint körül mozog, egy közel bruttó 600e forintig terjedő spektrumon. Persze elképzelhető, hogy a magasabb fizetéshez nem elég a Pedagógia BA szak, hanem el kell végezni egy master képzést is.

Az egyik leghaszontalanabbnak vélt egyetemi képzés

Azt lehet mondani elfogadható, hogy többen úgy vélik a Pedagógia szak haszontalan. Ami talán problémás, bár még nem kifejezetten botrányos, hogy több, ezt a szakot elvégző fiatal is ezt gondolja. Persze sok más egyén nem tudja ezt gondolni, mert nem is tudnak a szak létezéséről sem, sokszor még az oktatás világában dolgozók sem. Egész pontosan nem lehet mondani, mi váltja ki azt a bizonyos ellenérzést. Lehet akár gondolni arra is, hogy a saját fiatal korból szerzett negatív iskolai tapasztalatok, de az is lehet, hogy sokan épp a képzés során jönnek rá, mivel is szeretnének foglalkozni, és az pont nem az oktatás. Ez egyébként nem baj, mert a ped-es diplomát elég sok mesterképzésen elfogadják. Ami fontos, hogy ez a szak nagyon olyan, hogy „annyit veszel ki belőle, amennyit beleteszel”.

Spread the love

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top