Pedagógusok, 10% béremelés!

pedagógusok béremelés

2020 nyarán a pedagógusok támogatásának megnyilvánulása 10% béremelés. A béremelés által növelt fizetés augusztus elején megérkezett a pedagógusok számláira.

2021-ben 80 milliárddal több jut az oktatásra

Az Emmi-hez tartozó valamennyi ágazat több pénzből gazdálkodhat 2021-ben. Rétvári Bence államtitkár ismertette, hogy az egészségügy, nyugdíj, kultúra, szociális szférára, családok támogatása mellett az oktatásra 80 milliárd forinttal jut több, mint idén.

Az államtitkár szólt arról is, hogy július 1-től tíz százalékkal emelkedik a pedagógusok bére, és szintén júliustól az intézményvezetők és helyetteseik a tanulók létszámához igazodó vezetői pótlékban részesülnek.

Pedagógusok béremelése példákkal

Eszerint egy főiskolai végzettségű, 20 éve tanító, pedagógus II. besorolású tanár 10 éve kevesebb mint 150 ezer forintot keresett. Jelenleg 301 ezer forint a fizetése, július 1-től pedig 331 ezer forintot kap. Egy szintén pedagógus II. besorolású, 20 éve tanító egyetemi végzettségű tanárnak, aki 2010-ben 172 ezer forintot keresett. Most 334 ezer forint a bére, július 1-től pedig 368 ezer forintot keres.

Július 1-től hatezer iskolaigazgatónak is növekszik, átlagosan a bérük egyharmadával a fizetése. Valamint feleakkora összeggel, de az igazgatóhelyettesek, tagintézmény-vezetők bére is, ami további 9 ezer embert érint. Rétvári Bence megjegyezte: annak az iskolaigazgatónak, aki 25 éves gyakorlattal rendelkezik, egyetemi végzettsége van, és egy 1000-nél több diákot oktató iskolát vezet, akár 715 ezer is lehet a bruttó illetménye.

További tényezők

Ezenkívül az intézményvezetők a kiemelkedő teljesítményt tovább ösztönözhetik havonta legfeljebb bruttó 101 500 forinttal, olvasható a kormányzat hírei között. Természetesen hozzá kell tenni, hogy az előbb megemlített bérek bruttó összegek, a pedagógusok nettó bére a bérkalkuláció függvénye. Például, ha valakinek bruttó 368.000 Ft a havi bére, fizetésként nagyjából 240.000 forintot kap.

A gyakornoki besorolású pedagógusok esetében a garantált diplomás bérminimumon felül érvényesül az ágazati pótlék. Amely január elsejétől már 8 százalékkal emelkedett. Ezzel az újabb 10 százalékos emeléssel fél év alatt 18 százalékkal nő a gyakornokok bére. A kormány döntése alapján, írja a hellovidek.hu. Hogy emiatt vállalja-e több fiatal tanár, hogy tanítson…? Az igazság az, hogy a vállalati szféra még mindig sokkal jobban fizet. Nem csak a reál szakosoknak. A humán specializációs tanárok is elérhetik az iskolai fizetés közel dupláját pályakezdő/ friss diplomásként, esetenként többet is.

Spread the love

One thought on “Pedagógusok, 10% béremelés!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top