Új tankönyvek az új tanévben

Új tankönyvek

2020 szeptemberében új tankönyvek is várják a diákokat. Az idén megújult tankönyv csomaggal fogadja az iskolásokat az új tanév.

Új tankönyvek 2020-ban

2020-ban született döntés szerint minden nappali tagozatos diák ingyen kap tankönyvet. Ez nagyjából 1,2 millió gyermeket jelent. A tankönyvek gyártása júliusban kezdődött, augusztusban kezdődtek a kiszállítások, hogy a tanév elején már az intézményekben legyenek a tankönyvek. Természetesen fejlesztenek digitális felületeket is, hogy a Nemzeti Köznevelési Portálon elérhetőek legyenek az “okos” könyvek. Ez kifejezetten fontos volna, mivel még nincs kizárva az esélye annak, hogy újra teljes digitális oktatásra kell átállnia az iskoláknak. 

Jóval kevesebbet rendeltek az új tankönyvekből

Az első évfolyamokon mintegy 30 százalékos a csökkenés: 2019-ben 1,2 millió tankönyvet rendeltek az alaprendelés időszakában, idén 868 ezret. A TANOSZ alelnöke, Romankovics András szerint ezt csak részben magyarázhatja, hogy a környezetismeret tantárgy kikerült az elsősök tantervéből. Ötödikben 18 százalékkal rendeltek kevesebb tankönyvet az egy évvel korábbinál (1 millió helyett 835 ezret), kilencedikben pedig mintegy 5 százalékkal (1 millió helyett 967 ezret), számol be a Népszava.

A tankönyvekről tömören

Az irodalom könyvek nem igazán gyerekeknek készültek, és nem igazán felelnek meg a 21. század igényeinek. A történelem könyvek pedig zanzásított verziók, és nincs bennük kevesebb, sem koncentrált tananyag, csupán kevesebb oldalba sűrítették az eddigit. Sok szaktanár megrendült véleményeket közölt az új tankönyvek kapcsán. A általános iskolai történelem könyvből kimaradt az őskor, és Hammurapi törvénykönyve is. Helyette viszont magyar őstörténetet tanulnak majd a diákok. Az első osztályosok tankönyveiből pedig szeptembertől kikerülnek a kortárs költők gyermekversei, írja az eduline.hu.

Spread the love

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top